2023-08-23

Pneumatikskolen - vores guide til pneumatik

Pneumatiske ventiler findes overalt i industrisektoren i form af for eksempel en pilotstyring til en procesventil, der regulerer et flow, lufttilførsel til en vakuumanordning på en robotarm der løfter kartoner eller en on/off-ventil til lufttilførsel til en luftdrevet bolter.

Tips og guides
Uanset om du støder på det ofte i hverdagen eller meget sjældent, er der et par forskellige begreber, som kan være gode at kende til. I Pneumatikskolen fordyber vi os i forskellige typer funktioner, styringer eller varianter af pneumatiske ventiler. Vi gennemgår også spoleindkapslinger, og hvad du skal overveje, når du vælger en pneumatisk ventil til ATEX-klassificerede zoner. 
Tryk & flow komponenter til industrien

funktioner

3/2-FUNKTION (3 PORTE, 2 Positioner)

I hvilepositionen har en Normally Closed (NC) ventil port 2 forbundet til port 3, mens forsyningsport 1 holdes lukket. Under drift er port 2 forbundet til port 1, og port 3 er lukket.

4/2-FUNKTION (4 PORTE, 2 Positioner)

I en 4/2 ventil er port 2 og 4 forbundet skiftevis mellem port 1 og port 3. Både port 2 og 4 bruger port 3 som udluftningsport, hvilket giver dig mulighed for at bruge en fælles drøvlelyddæmper til fx. at regulere bevægelse af en cylinder.

5/2-FUNKTION (5 PORTE, 2 Positioner)

I en 5/2 ventil er port 2 og 4 koblet skiftevis til port 1 og port 3 eller 5. Ventiler gør det muligt at montere to drøvlelyddæmpere til at regulere hastigheden af fremad- og bagudgående bevægelse af for eksempel en cylinder.

5/3-FUNKTION (5 PORTE, 3 Positioner)

Sammenlignet med en 5/2 ventil har en 5/3 ventil en tredje position, en såkaldt hvileposition. Afhængigt af ventiltype og anvendelse kan hvilepositionen enten være tryksat, beluftet eller afluftet.

Styring

MONOSTABIL VENTIL

En monostabil ventil i en elektrisk styret version har en spole. Når ventilen modtager et styresignal til spolen skifter den position. Når dette signal forsvinder vender ventilen tilbage til sin udgangsposition. Dette gøres ved hjælp af en indvendig fjeder eller et differenstryk, der skubber det indvendige stempel tilbage.

BISTABIL VENTIL

En bistabil ventil i elektrisk styret udførelse har to spoler. Når ventilen modtager et styresignal til en spole, skifter den og forbliver i denne position, selv når signalet forsvinder. For at ventilen skal skifte, kræves der et nyt signal på den modsatte spole, hvilket får det indvendige stempel til at blive skubbet tilbage.

varianter

PNEUMATIKE VENTILER TIL ATEX-KLASSIficEREDE ZONER

Siden midten af det 20. århundrede er brugen af trykluft blevet en stor del af den automatiseringsteknologi, som er i dag. Konstant i udvikling, med nye krav til kvalitetsløsninger og bæredygtige funktioner, vokser det pneumatiske udvalg på markedet. Netop pneumatiske ventiler til ATEX-klassificerede zoner er noget, som vores leverandør Emerson ASCO har sat meget fokus på og udviklet en stærk viden om. Med et bredt udvalg af pneumatiske ventiler og et stort udvalg af spoleindkapslinger kan vi hjælpe dig med at sammensætte en passende løsning til din ATEX-klassificerede zone.

En industriel applikation, der er en del af en ATEX-klassificeret zone, er i høj risiko for eksplosioner og brand. I disse områder er der gasser, støv, spåner eller høje flow, som ved hjælp af en varmekilde eller en gnist kan forårsage fare. Det, der udgør en varmekilde eller en mulig gnistdannelse, er den elektriske spole på en pneumatisk ventil i ATEX-zoner sørger for at indkapsle spolen for at mindske risikoen for eksplosion eller brand.

Inden for ATEX-klassificerede zoner måles risikofaktorerne fra 0 til 22, derefter vælges den rigtige spoleindkapsling til den ønskede ventil.

MEN HVORDAN VED JEG I HVILKEN ZONE MIN VENTIL ER PLACERET I?

Man opdeler ATEX-zoner efter, om det er gas eller støv (dust).

ZONE 20

Et risikoområde, hvor en eksplosiv støvatmosfære forekommer kontinuerligt eller i lang tid (f.eks. i en silo).

ZONE 21

Et risikoområde, hvor der midlertidigt opstår en eksplosiv støvatmosfære under drift.

ZONE 22

Et risikoområde, hvor eksplosiv støvatmosfære ikke forekommer under normal drift, og hvis det sker, så kun i kort tid.

ZONE 0

Et risikoområde, hvor eksplosiv gas er til stede kontinuerligt eller i lang tid (fx. i en brændstoftank).

ZONE 1

Et risikoområde, hvor eksplosiv gas opstår midlertidigt under normal drift.

ZONE 2

Et risikoområde, hvor eksplosiv gas ikke forventes at forekomme under normal drift, og hvis det forekommer, er det kun kortvarigt.

SPOLEindkapslinger

Et spoleindskapsling er klassificeret i forskellige niveauer for at klare de forskellige zoner. Dette består af graden af sikkerhed, som spolen opretholder i en applikation, og den temperatur, den genererer. 

Emerson ASCO har arbejdet efter det europæiske direktiv 2014/34/EU siden 2016 og mærker alle sine fremstillede komponenter til ATEX-klassificerede zoner med Ex. Vi er i stand til at levere til alle forskellige typer af miljøer indenfor Europa.

For at garantere et sikkert og kvalitetsprodukt uden risici, har ASCO valgt at klassificere det komplette produkt, ventil med tilhørende spolehus. 

HVILKE FORSKELLIGE TYPER AF SPOLEindkapslinger KAN JEG BRUGE TIL MIN PEUMATISKE VENTIL?

PNEUMATIK QUIZ!

1. HVILKEN VENTILFUNKTION PASSER BEDST TIL APPLIKATIONSEKSEMPLET NEDENFOR?

Peter Forsberg har brug for en elektrisk styret ventil til sin billift, der drives af en luftcylinder. Han vil gerne kunne hæve og sænke bilen helt, og han vil gerne kunne sætte billiften i hvileposition i taljehøjde, når han skal inspicere bremserne.
 

A. 5/2-funktion

B. 3/2-funktion

C. 5/3-funktion
2. HVAD ER KENDETEGNER EN ISO-VENTIL?
 
A. Lille elektrisk ventil, der bruges som pilotventil, bygget efter svensk standardmål

B. En ventil, der kan håndtere industrielle protokoller som PROFIBUS, EtherNet IP og IO-link

C. Ventil med stort ventilhus, der er pilot styres til at kunne håndtere større flows
3. HVAD BRUGER DU EN NAMUR-FORBINDELSE TIL?
 
A. Hurtig tilslutning til den elektriske spole på en ventil

B. Direkte montering af ventilen på en større luftdrevet aktuator

C. Unik elektrisk forbindelse på ventiler til at håndtere forskellige industrielle protokoller
4. HVAD SKAL PETER TÆNKE OVER?
 
Peter skal installere en ny magnetventil på sin benzintank, der vil håndtere flowet, når han fylder op. Han tjekker på sit lager, om han har en magnetventil, der passer til applikationen.

A. Intet, det virker med enhver magnetventil, så længe forbindelsen passer!

B. At han ikke må bruge elektriske komponenter, der kan være i kontakt med benzin, skal han bruge kugleventil og gentænke.

C. Han skal konstatere i hvilken ATEX-zone ventilen skal placeres for derefter at finde en spolekapsling tilpasset den risikozone.
5. HVORDAN KLASSIFICERER ASCO SINE PRODUKTER TIL ATEX?
 
A. Det er kun spolen der er ATEX-bedømt, så længe den er mærket Ex så er alt i orden.

B. En ventil med korrekt spolekapsling til risikozonen, efter kundens ønske, giver et komplet produkt, der er ATEX-klassificeret.

C. Kunden klassificerer sit eget produkt efter eget ønske.

SVAR: 1-C, 2-C, 3-B, 4-C og 5-B

Kundeservice

Har du har brug for hjælp? Kontakt os:

phone 70 10 64 00

Send e-mail Send e-mail

comments Chat